Siirry suoraan sisältöön

Iia Tolvanen

 • Erä- ja luonto-opas, Luontoalan ammattitutkinto (AT) 2020 Eräkarkku
 • Luonto-ohjaaja 2020, Eräkarkku
 • Metsämieli-ohjaaja 2020
 • Alppihiihdon ohjaaja 2022 
 • Kotitalousopettaja, Järvenpään kotitalousopettajaopisto, 1991
 • YO-Kotitalousteknikko 1989

Pätevyydet

  • Ensiapukurssi EA2
  • Hygieniapassi
  • Matkailualan turvallisuuspassi

Yrittäjätarina, Yrittäjäkassa.fi 3.8.2022

Vahva luontoyhteys ajoi yrittäjän seuraamaan intohimoaan

Iia Tolvasen luontoyhteys on ollut lapsesta saakka vahva. Helmikuussa 2022 Tolvanen päätti kuunnella sydäntään ja perustaa ensimmäisen oman yrityksensä. 56-vuotiaan Tolvasen Retki-iloa tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden tulla metsäretkelle irtautumaan hektisestä arjesta. kuva: Katariina Bergström

Kiire hellitti, hyvinvointi vahvistui

Hollolassa varttunut, mutta tätä nykyä Lempäälässä asuva Tolvanen on alun perin koulutukseltaan kotitalousopettaja. Ennen oman yrityksen perustamista hän ehti tehdä 30-vuotisen työuran erinäisissä myynti- ja markkinointitehtävissä.

Tolvasen työviikot vierähtivätkin useimmiten ympäri Suomea reissaten. Tienpäällä ollessaan Tolvanen oli ehtinyt kypsytellä ajatusta oman yrityksen perustamisesta. Vuodenvaihteessa lempääläinen sai kuulla myyntialueensa laajentuvan entisestään, ja silloin retkeilyintoilija teki lopullisen päätöksen yrittäjäksi ryhtymisestä.

kuva: Katariina Bergström

Kiireisen palkollisen arki on vaihtunut yrittäjyyden vapauteen. ”Vaikka tässä toiminnassa on tiettyjä riskejä, oma hyvinvointini on lisääntynyt huomattavasti”, yrittäjä toteaa. Tolvanen kertookin pystyneensä aikatauluttamaan arkeaan paremmin sekä elämään enemmän arvojensa mukaista elämää.

Toisaalta oman firman perustaminen ei yrittäjän mukaan ollut ainoastaan hyppy tuntemattomaan vaan myös epävarmuuteen. Täysin uusi aluevaltaus yrittäjyys ei kuitenkaan Tolvaselle ole. ”Pienenä tyttönä autoin yrittäjäisääni myymään autonvaraosia”, yrittäjä naurahtaa.

Yrittäjyyden alku on uuden opettelua

Yrittäjyyden alkutaipaleella Tolvanen kertoo saaneensa paljon apua Uusyrityskeskus Ensimetristä. Ensimetrin webinaareissa opeteltiin muun muassa talous- ja verotusasioiden perusteita.

Haastavinta oman yrityksen perustamisessa on Tolvasen mukaan ollut nimenomaan uuden opiskelu. Esimerkiksi markkinointi ja sen mukanaan tuomat somekuviot eivät ole olleet yrittäjän vahvinta osaamisalaa.

”Jos nyt miettisin oman firman perustamista, tekisin asioita paremmin valmiiksi ennen varsinaista yritystoiminnan aloittamista”, pähkäilee yrittäjä.

Myös erinäisten yrittäjälle pakollisten maksujen ja vakuutusten määrä pääsi hieman yllättämään. ”Itselleni oli kuitenkin varsin luonnollista liittyä Yrittäjäkassaan, sillä kuuluin myös palkansaajana työttömyyskassaan”, Tolvanen virkkoo.

kuva: Katariina Bergström

Lumikenkäilyä ja nokipannukahveja

Tolvasen Retki-iloa tarjoaa Lempäälän sekä laajemmin Pirkanmaan alueella erä- ja luonto-opaspalveluita, Metsämieli-retkiä sekä luonnon hyvinvointitapahtumia niin yrityksille kuin yksityisillekin asiakkaille. Tyypillisesti Tolvanen ohjaa asiakkaalle luontoretken esimerkiksi kansallispuistoon.

”Talvisin saatamme lumikenkäillä, kesäisin paistaa nokipannukahvit ja räiskäleet”, yrittäjä kertoo. ”On ihanaa nähdä, miten hyväntuulisina ihmiset palaavat metsästä.”

Retkille hän valmistaa useimmiten itse tarjottavat. Tolvaselle erityisen lähellä sydäntä onkin pientuottajien tukeminen.

”Tykkään käyttää leipomuksissani esimerkiksi Kinnarin tilan luontoystävällisiä tuotteita”, yrittäjä kertoo. ”Itseasiassa täällä Pirkanmaalla on paljon yksinyrittäjiä. Sen sijaan, että kilpailisimme keskenämme, pikemminkin täydennämme toinen toisiamme.”

Pientuottajien tukemisen ja asiakkaiden viihtymisen lisäksi luonnonkunnioitus on Tolvaselle erityisen tärkeää. Sitä hän haluaisi mahdollisuuksien mukaan myös opettaa eteenpäin. Oman yrityksen perustaminen onkin yrittäjän mukaan jo askel siihen suuntaan.

Aitoa retkeilyn tuomaa iloa

Yrittäjyys on ollut Tolvasen mukaan ollut paljon muutakin kuin puhtaasti retkeilyä. Leijonan osa ajasta on vierähtänyt erinäisiin retkien esivalmisteluihin, tuotteistamiseen ja markkinointiin. Yrittäjä kertookin, että fyysisessä työssä on tärkeä pitää huolta myös kaikkein kriittisimmästä työkalusta eli omasta kropasta.

Parasta Tolvasen mukaan yrittäjyydessä on ollut tuottaa toisille hyvää oloa luonnossa liikkumisessa.

”Nimi Retki-iloa kuvastaa yritykseni missiota”, Tolvanen valottaa. ”Haluan nimen mukaisesti tarjota myös muille kuin itselleni aitoa retkeilyn tuomaa iloa.”

Toisaalta Tolvanen suhtautuu myös omaan yrittäjyyteensä lempeyden syvällä rintaäänellä. ”On mukavaa olla yrittäjä, ja olen iloinen, että olen uskaltanut ottaa näin rohkean askeleen. Jos kuitenkin sattuisin jotenkin ”epäonnistumaan”, sitten asiat vain menivät niin kuin on tarkoitettu”, Tolvanen summaa.

Teksti ja kuvat: Katariina Bergström

Retkellä olet jo perillä – Omien arvojen ja unelmien seuraaminen johti alanvaihtoon,
Lempäälä-Vesilahti Sanomat 5.7.2022

Retkellä olet jo perillä – Omien arvojen ja unelmien seuraaminen johti alanvaihtoon

Kuva: Jenna Rautio

Iia Tolvanen, 56, otti helmikuussa hypyn tuntemattomaan. Tolvanen irtisanoutui palkkatyöstään, ja siirtyi päätoimiseksi yrittäjäksi Retki-iloa yritykseensä.

– Hakeuduin 2018 erä- ja luonto-opaskoulutukseen, koska halusin tietää luonnosta, kasveista, eläimistä ja myös retkeilystä ja luonnossa toimimisesta entistä enemmän. Valmistumisen jälkeen vahvistui entisestään ajatus, että haluan tuottaa muillekin yhtä suurta mielihyvää, mitä metsä ja luonto tuottavat minulle.

Tolvanen valmistui eräoppaaksi elokuussa 2020. Hän on aiemmalta koulutukseltaan kotitalousopettaja. Lisäksi hän on toiminut myynnin ja markkinoinnin parissa useita kymmeniä vuosia.

Hän muistaa ajatelleensa, että nyt täytyy tehdä jotain muuta, jos meinaa unelmia tässä elämässä toteuttaa.

– Kun aloin miettimään omia osaamisalueitani, niin mietin, että miksi tästä ei voisi tulla ammatti. Vaikka se oli hyppy tuntemattomaan ja epävarmuuteen, ajattelin silti, että ei ole maailmanloppu, jos asiat eivät ala rullaamaan ja tuntuu ettei työmahdollisuuksia avaudukaan heti.

Erityisen sysäyksen yrittäjyyden suuntaan antoi Uusyrityskeskus Ensimetri, joka auttaa ja opastaa aloittavia yrittäjiä. Usko omaan tekemiseen alkoi hiljalleen muodostua.

– Vaikka epäilijöitä ja mielipiteitä aina riittää, on silti kuunneltava itseään, ja tehtävä itse päätös omasta elämästä.

Alanvaihdokseen merkittävä syy Tolvasella oli omien arvojen seuraaminen. Näitä arvoja ovat luonnon kunnioittaminen, vastuullisen viestin vieminen eteenpäin, vastuullinen luonnossa toiminen ja ennen kaikkea ilo.

– Ilo on tärkeä arvo, ja siitä yritykseni nimikin, Retki-iloa, tulee.

Tolvanen on ilahtunut, että moni on löytänyt takaisin luontoon, etenkin pandemia-ajan siivittämänä, mutta haluaa peräänkuuluttaa luonnossa liikkumiseen kuuluvasta vastuullisuudesta.

– Retkeily ja luonnossa kulkeminen on tullut suosituksi, mikä on tietysti hienoa, mutta täytyy myöskin pitää mielessä se että, miten saamme luontokohteet säilymään tulevillekin sukupolville. Luonto ei kaikkea kuitenkaan pysty kantamaan.

Tolvanen on esimerkiksi teettänyt kuksat yritykselleen kertakäyttöastioiden käytön sijaan.

Retki-iloa tuottaa esimerkiksi työhyvinvointiretkiä työyhteisöille.

– Olemme olleet julkishallinnonasiakkuuksien kanssa esimerkiksi täällä Kirskaanniemessä luontoretkillä. Olemme keittäneet nokipannukahvit ja tehneet räiskäleitä.

Retkiin on yhdistelty Sirpa Arvosen Metsämieli-metodia, eli ryhmä on pysähtynyt havainnoimaan luontoa. Luonnon hyvinvointivaikutukset pystyy huomaamaan jo viiden minuutin jälkeen, kun hengitys alkaa tasaantumaan. Metsässä ja luontoympäristössä pystyy rauhoittumaan ja samalla mielihyväkeskus aktivoituu. Työhyvinvointiretkillä on ollut käytössä myös Metsämieli-metodin hyvien tekojen miettiminen ja itsensä kehittäminen.

– Retket ovat olleet välillä hyvinkin tunteikkaita. Luonnossa kaikki aistit vahvistuvat. Ihmisillä on tullut kyyneleitä, kun tunteet ovat päässeet valloilleen. Luonnossa kaikki ovat tasavertaisia ja luonto hyväksyy sellaisena, kun kukin on.

Työhyvinvoinnin lisäksi Tolvanen on keskittynyt muun muassa lasten kerhotoimintaan. Hän on pitänyt lapsille koirakerhoa ja liikuntakerhoa yhdessä Lempäälän Harrastavan koululainen -hankkeen kanssa.

– Lastenkin kanssa kun tekee työtä, haluan tuoda heillekin luontoon liittyviä arvoja esiin. Lapsena luontosuhde luodaan sillä, että pääsee koskettamaan maata ja leikkimään metsässä. Luontosuhde luodaan oman havainnoimisen kautta.

Tolvasen mukaan Lempäälässä on hyvä verkosto toimijoita. Hän pyrkii tuomaan muita toimijoita esille sosiaalisessa mediassaan, ja toimii yhtenä Visit Lempäälän matkapalvelutuottajia.

– Lempäälästä on puuttunut selkeä retkeilyyn keskittynyt toimija ja retkeily- ja luontoasiantuntija. Kotikunnan luontokohteet kun tuntee hyvin, niitä voi mielellään esitellä muille.

Tapasimme Tolvasen kanssa Kirskaanniemen laavulla. Miksi juuri täällä?

– Olen asunut tuossa mäen toisella puolella 12 vuotta. Tulin silloin aina Höytämöjärven rantaan koirien kanssa. Siellä tuli monet ilot ja surut koettua istuskellessa ja katsellessa tänne Kirskaanniemeen. Monen muunkin mielestä tämä on Birgitan polun yksi kauniimpia paikkoja. Illalla on ihana ilta-aurinko ja paljon rauhaa.

Tolvanen käyttää sosiaalisessa mediassa hashtagia ’retkellä olet jo perillä’, jolla hän haluaa kannustaa ihmisiä luontoon ja viestii, että kaikki luonnossa vietetty aika on plussaa.

Teksti ja kuvat: Jenni Rautio